Belangrijke stap voor EV rijders: e-clearing.net and eViolin gaan samenwerken

eViolin, de Nederlandse vereniging van operators en service providers verantwoordelijk voor toegang tot publieke laadinfrastructuur, gaat gebruik maken van het Europese roaming platform e-Clearing.net, via het open OCPI protocol. Tijdens de tweede “Combined Energy” NL-NRW conferentie, tekenen beide partijen een Letter of intent en gaan de benodigde stappen nemen om de netwerken met elkaar te verbinden. Johannes Remmel, Minister voor Klimaat bescherming, Milieu, Landbouw, en Consumenten bescherming Consumer van Noordrein Westfalen en de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp ondersteunen dit initiatief.

Neuss. Het roaming-platform e-clearing.net en het Nederlandse roaming network eViolin gaan samenwerken op het gebied van elektrische Mobiliteit. Met het doel om operators en providers van eViolin toegang te geven tot het e-clearing.net system en op deze manier Europese interoperabiliteit een stap verder te brengen. Deze stap betekent een enorme verbetering van interoperabiliteit tussen laad infrastructuur, en heeft een kostenverlagend effect voor de EV rijder. De EV rijder zal op veel meer plaatsen kunnen laden met dezelfde pas of mobiele app en krijgt meer en beter informatie over locatie, beschikbaarheid en kosten van laden. Met deze niet-exclusieve samenwerking tussen e-Clearing.net en eViolin ontstaat een van de grootste laad roaming netwerken in de wereld, waar vooral EV rijders profijt van zullen hebben.

Door deze Nederlands Duitse samenwerking krijgen Nederlandse partijen toegang tot bij e-Clearing.net aangesloten laadoperators en service providers en krijgen die partijen toegang tot het Nederlandse network van laadpalen, wat een van de grootste is in de wereld.

“Met deze nieuwe partners van eViolin, kunnen we fors groeien en international laden een stap verder brengen.” zo zegt Dr. Mark Steffen Walcher, directeur van Smartlab Innovationsgesellschaft mbH, “We bereiden onze interoperabiliteit van laden van elektrische voertuigen uit naar een fors aantal organisaties.” Smartlab is samen met de Nederlandse Stichting ElaadNL eigenaar en beheerder van e-clearing.net. “Door onze locatie dicht bij de drie-landen grens in Aken, zijn wij erg trots op deze samenwerking en kijken uit naar nieuwe laadmogelijkheden voor onze gebruikers”, voegt Dr. Christan Becker toe, board member van het openbare energie bedrijf public STAWAG, aandeelhoudere van smartlab en deelnemer bij ladenetz, een van de grootste partners e-clearing.net. De samenwerking tussen eViolin en e-clearing.net ontsluit bijna de hele Nederlandse e-mobility markt voor roaming overeenkomsten met deelnemers van het platform.

e-clearing.net
e-clearing.net, een initiatief van smartlab Innovationsgesellschaft en de Nederlandse Stichting ElaadNL, is een open B2B-platform dat internationale interoperabiliteit mogelijk maakt voor het laden van elektrische voertuigen. Bedrijven die bezig zijn met elektrische Mobiliteit kunnen data uitwisselen voor roaming van EV rijder passen, de verrekening, als ook de real time beschikbaarheid van laadpalen en andere informatie zoals de kosten van laden. Voor de EV rijder betekent dit eenvoudiger roaming nationaal en international. Het doel van e-clearing.net is het ongehinderd toegang verlenen tot infrastructuur in verschillende landen.

e-clearing.net staat voor een open markt model, waarbij partijen niet verplicht zijn een contract met elkaar af te sluiten. Het bidet het technisch platform voor roaming en data uitwisseling. Alle aangesloten partijen sluiten als zed at willen onderling bilaterale overeenkomsten met de voorwaarden die zij overeenkomen. E-Clearing.net is een open systeem en nodigt alle partners uit om mee te helpen met toekomstige ontwikkelingen

eViolin
eViolin is verantwoordelijk voor roaming op alle publiek toengankelijke laadinfrastructuur in Nederland. Alle operators en service providers zijn erbij aangesloten die roaming bieden aan 140.000 EV passen en 40.000 laadpunten en 21 laadpunt operators en service providers. eViolin is ook verantwoordelijk voor de uitgifte van IDs voor deze organisaties nodig voor internationale identificatie. Hierdoor is eViolin een cruciale partij in het EV ecosysteem van data uitwisseling en roaming.

eViolin biedt al 6 jaar succesvol roaming aan in Nederland. Om operators en service providers en vooral EV rijders beter van dienst te zijn, gaan de leden van eViolin gebruik maken van het open OCPI protocol, waarmee roaming zowel peer to peer als via roaming hubs mogelijk wordt. Als centrale roaming hub heeft eViolin gekozen voor e-Clearing.net. Mobility service providers, navigation service providers en laadpaal operators zijn vrij om de verbinding van hun voorkeur te kiezen, waarbij eViolin bewaakt dat alle partijen in Nederland roaming met elkaar blijven houden.

Dankzij het OCPI protocol en roaming hubs zoals e-clearing.net, kunnen apps nieuwe functionaliteiten bieden aan EV rijders, zoals het makkelijker en beter vinden van beschikbare laadpalen in Nederland, België, Duitsland en andere landen in Europa. Daarnaast krijgen ze beter inzicht in tarieven, kunnen ze laadpalen reserveren en direct afrekenen. Het draagt dus bij aan transparantie voor de EV rijder.

Leden van eViolin zijn: Alfen, Allego, ANWB, Blue Corner, Blue Current, BMW, ECOGo, EVnetNL, Eneco, EV-Box, Fastned, FLOW Charging, Greenflux, LastMileSolutions, Movenience, MultiTankcard, Nuon, Optimile, Plugsurfing, Travelcard, The New Motion, Vitae Mobility.

Pers contact:

eViolin - Vereniging Interoperabel Laden NL
Michel Bayings - secretaris
Telefoon: 06 46 993355
info@emobilityconsulting.com
www.eViolin.nl

e-clearing.net
Max Dern – technical director
Telefoon: +49 241 181-1942
dern@smartlab-gmbh.de
www.e-clearing.net
Dr. Frank Michael Baumann (Managing Director NRW), Minister Johannes Remmel, Jurjen de Jong (voorzitter eViolin en Managing Director GreenFlux), Mark Steffen Walcher (Managing Director e-Clearing.net), Minister Henk Kamp, Bert Stuij (Manager National Programs, Netherlands Enterpirse Agency)