Met de elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk met een caravan van 1500 kilo. Kan dat? Het gezin van Jurjen de Jong (47) nam de proef op de som en zette voor twee weken koers naar de Zuid-Franse Alpen.

Naar eigen zeggen kwamen ze zelden zo relaxed op de plaats van bestemming aan. Het gezin reed op de heenweg in twee dagen 1200 kilometer en maakte drie stops per dag om de auto op te laden. Op de terugweg waren in totaal slechts vijf laadbeurten nodig; dankzij de ervaring die ze op de heenreis opdeden, konden ze nu met een volle batterij 230 tot 250 kilometer rijden. Om de drie uur onderbrak het gezin de rit om de auto circa veertig minuten op te laden.
‘Een droom komt uit,’ aldus De Jong. ‘Dit is waar ik al die jaren op hoopte. Ik rijd al negen jaar volledig elektrisch, maar kon nu voor het eerst de caravan meenemen. Zonder schadelijke uitstoot. Én zonder concessies te doen: we pakten gewoon alles in wat we mee wilden nemen!’
Waren ze op de heenweg nog wat voorzichtig in de bergen, op de terugweg namen ze ook de steile routes met afdalingen tot 12%. De auto? Die kon het makkelijk aan en trok de caravan stabiel de bergen op en af. Na een steile afdaling werd aan de voet van de berg 30 kilometer aan teruggewonnen remenergie gemeten en was er derhalve meer actieradius.

Ontspannen stops
De Jong koos onderweg voor laadstations waarbij hij vooraf de drukte in kon schatten aan de hand van het aantal beschikbare laadpunten. ‘De ene keer was het zo rustig dat we de caravan achter de auto konden laten zitten, de andere keer koppelden we de caravan even af. Je wilt andere bestuurders niet tot last zijn door meerdere laadpalen te blokkeren.’ Het laden zelf ervaart het gezin niet als een vervelende onderbreking. Ze zijn de stops onderweg gewend van eerdere vakanties, weliswaar zonder caravan. Meestal drinken ze iets in een restaurant bij het laadstation of maken ze een wandeling terwijl de jongens een balletje trappen. Op twee plaatsen konden ze zelfs zwemmen – een bijzondere onderbreking. De Jong: ‘Het zou natuurlijk fantastisch zijn als fabrikanten zoals Tesla het rijden met een caravan of aanhanger stimuleren met laadpunten waarbij je niet hoeft af te koppelen. Dan gaat het allemaal nog net wat vlotter.’

Veel bekijks
De Jong en zijn vriendin Janet Turkstra gooiden jaren geleden het roer om. Als goed verdienende consultants besloten ze bij te dragen aan een betere wereld voor hun kinderen: De Jong aan een groenere, Turkstra aan een socialere. Zo krijgen hun kinderen Max en Casper de bewuste leefstijl van hun ouders letterlijk met de paplepel ingegoten. Ook de keuze voor de camping in Zuid-Frankrijk past goed bij het gezin: met gescheiden afval en natuurlijke schoonmaakmiddelen en met een meer, waar ze konden windsurfen en mountainbiken.
De combinatie van elektrische auto en caravan trok veel bekijks, ook op de camping. De Jong: ‘Mensen wilden er veel over weten. Hoe ver je kunt rijden, hoe het rijden in de bergen gaat, waar je allemaal kunt laden. Geregeld waren ze verbaasd dat het kán, elektrisch rijden met een caravan. Het is mooi te ontdekken dat steeds meer mensen interesse hebben in elektrisch rijden en nog mooier dat wij hebben ervaren wat mogelijk is. De elektrische auto beperkt zich al lang niet meer tot korte stukjes. We hebben een heerlijke reis gemaakt die helemaal past bij onze leefstijl.’

Jurjen de Jong is oprichter van GreenFlux, een bedrijf dat technologie levert voor oplaadpunten voor elektrische auto’s. Janet Turkstra is oprichter van Vraagelkaar.nl, sociaal platform voor vriendschap en betekenis.